Film

Mediasenter (del 4): Hvordan sette opp hjernen i mediasenteret, tjeneren.

Posted On May 13, 2012 at 9:34 pm by / No Comments

Da er vi kommet til delen som beskriver hvordan man setter opp selve hjernen i mediasenteroppsettet ditt.

Forutsetningene er at han har enhetene og programvaren på plass.  så setter vi igang med hvordan man setter dette opp på en Mac Mini som tjener.

Som noen observante har fått med seg så har jeg fått tips om en annen mediaserver som heter Subsonic, denne vil jeg vurdere å lage en tilsvarende beskrivelse på. Men for nå, over til vakre Plex Media Server.

Steg 1: En nyinstallert OS X. Hvis Mac Minien er ny så er den klar til å begynne å installere applilasjonene på. Hvis den er brukt anbefaler jeg sterkt at man sletter hele maskinen og setter den opp på nytt. Har du DVD, USB eller starter fra Recovery så er prosedyren det samme. Start opp med en av disse og velg Disk Utility fra menyen og velger å formatere disken.

Så installerer man OS X på nytt og etter at dette er klart starter man Software Update… / Programvareoppdatering… fra eplemenyen slik at maskinen blir helt oppdatert med de siste oppdateringene.

Steg 2: Forberedelser. Det er noen innstillinger vi skal sette i selve OS X før vi går igang med installasjonene.

 • Systeminnstillinger -> Sharing / Deling: Her setter man navnet på Mediesenteret, f.eks. Mitt Mediasenter så setter du hake i følgende valg:
  • Skjermdeling
  • Fildeling
  • Skriverdeling
 • Under Fildeling så legger du til mappen du har alle mediafilene (se del 3 om media her) i som filmer, tv serier, musikk osv. Da blir det enkelt å legge til nye filmer etc. Dette gjør du ved å klikke på + og velge den mappen du lagrer alt i, som f.eks. Media på en ekstern disk.
 • Skriverdeling er hvis du har tenkt å dele ut skriver til Mac, PC, iPad, iPhone etc.
 • Skjermdeling er for enkelt å se skjermen på maskinen uansett hvor du setter den.

Steg 3: Installasjon av programvaren. Da er vi klare, så sett inn USB enheten med alle programmene vi har forberedt og så setter vi igang:

 1. Åpne Tjener mappen på USB enheten og starte innleggelsen, versjonsnummrene på selve filene kan være endret i forhold til teksten under.:

  1. Automatic
   (hvis du vil benytte uTorrent så hopp over dette steget). Dobbelklikk på Automatic.2.3.1.322.zip så vil den pakke opp en fil som heter Automatic.prefPane, denne dobbelklikker du på og velger Installer for alle brukere på datamaskinen. Skriv inn ditt passord og installasjonen er fullført. Automatic spør deg om å legge inn lisensnøkkel eller kjøre i Trial, velg det du har bestemt deg for. For å legge til RSS strømmer sjekk med de tilbyderne du benytter og legg til disse. Hvis du er klar trykker du på Start så vil Automatic gjøre det den skal i bakgrunnen.
 1. Plex Media Server Dobbelkikk på PlexMediaServer-0.9.6.1.91-6916ac0-OSX.dmg og dra Plex Media Server over i Programmer / Applications mappen på systemdisken. Når den er ferdig så løser du ut PlexMediaServer i Finder og starter Plex Media Server applikasjonen i Programmer mappen. I installasjonsveilederen som kommer opp gjør du følgende:
  1. Welcome: Klikk Next for å begynne.
  2. License: Klikk Agree på lisensen.
  3. Movies: Klikk på + og velg den den mappen du har lagt filmene i, hvis du har delt opp filmer i flere mapper eller flere disker så legger du til alle de mappene du har filmer i. Så klikker du Next.
  4. TV Shows: Klikk på + og velg den mappen du har lagret TV programmer i og velg Next.
  5. Music: Klikk på + og velg den mappen du har lagt musikken i. Hvis du benytter iTunes så velg Musikk/iTunes mappen. Så klikker du Next.
  6. Plug-ins: Velg de tileggsprogrammene du vil ha. Jeg kan anbefale TED, Vimeo og Live Music Archive. Du kan legge til mange senere. Klikk på Next.
  7. Soundflower: Sett hake i install Soundflower, dette vil gi mulighet til å bl.a. få NRK arkivet opp i Plex. Så klikker du Next.
  8. Keep in touch: Skriv inn epost hvis du vil ha nytt fra Plex teamet, hvis ikke lar du det være blankt. La collect anonymous usage data være på, du kan skru den av hvis du ikke liker det. Så klikker du Next.
  9. Information: Siden viser bare hvor Plex henter informasjon fra, så du klikker Finish.
  10. Nå vil Plex jobbe med oppsettet etter det du har valgt, dette kan ta noen minutter eller 10 så vær tålmodig. Etter en stund vil den be deg om passord for å installere Soundflower, skriv inn ditt passord. når den er klar trykker du på Close.
  11. Velg Plex fra menyen og huk av for Open at Login.
  12. Velg fra Plex menyen og Preferences… og gå inn på Library og skru på Update my library when changes to my folders are detected.
  13. Gå inn på myPlex og logg inn på din myPlex konto, hvis du ikke har en myPlex konto lag dette nå.
  14. Lukk Preferences… vinduet og Plex Media Server er klart satt opp.
 2. Printopia: Dobbelklikk på Printopia.zip for å pakke opp Install Printopia (Demo). Dobbelklikk på Install Printopia og velg Accept på lisensavtalen og skriv inn eposten din hvis du har kjøpt lisens.
 3. Transmission: (hvis du velger uTorrent så hopper du over denne). Dobbelklikk på Transmission-2.51.dmg og dra Transmission til Programmer mappen. Velg Løs ut fra Finder etter at Transmission er ferdig installert. Så gjør du følgende:
  1. Start Transmission fra Programmer mappen
  2. Klikk på I Agree.
  3. Velg Transmission menyen og velg Preferences
  4. Under Transfers huker du av:
   1. Start transfers when added
   2. Trash original torrent files
   3. Append .part to incomplete files
   4. Display a window when opening a torrent file
   5. Only when adding manually
   6. Display a window when opening magnet links
   7. Watch for torrent files in: og velg Downloads / Nedlastinger mappen.
   8. Påse at alle andre valg skal være av
  5. Velg Groups og legg inn de programmene du har ett RSS abonnement på. Hvis du ikke har noen så hopper du over dette.
  6. Velg Bandwidth og gjør følgende regnestykke:
   1. Din (nedlastingshastighet i kilobit / 8) / 2 = x
    1. Eksempel 25Mbit = (25000/8)/2 = 1562,5
   2. din (opplastingshet i kilobit / 8) /2 = x
    1. Eksempel 5Mbit = (5000/8)/2 = 312,5
   3. Så legger du inn disse tallene (eller mindre) i Global Bandwidth limit Download rate og Upload rate.
   4. Så tar du de tallene du har lagt inn og deler på 5 eller mer og legger inn i Speed Limit mode, eksempelvis 1500/5=300 og 300/5=60
   5. Skru på Schedule Speed Limit og sett inn den tiden du er våken. Eksempelvis fra 07:00 til 01:00
   6. Lukk Transmission Preferences…
  7. Høyreklikk på Transmission i nederst i Programvelgeren / Dock og velg Start ved oppstart / Open at login.
 4. uTorrent: Hvis du velger uTorrent så gjør du tilsvarende oppsett som Automatic og Transmission tilsammen.

Steg 4: Omstart og plassering. Serveren er nå klar så det er på tide å ta en omstart for å sjekke at alt starter opp som det skal, hvis den ikke starter som den skal, så fikser man til slik at programmene starter automatisk og at maskinen logger på automatisk med kontoen du har satt opp og gjør en ny omstartstest.

Så skrur man av maskinen og plasserer den der det er tenkt, f.eks. inne i en bod eller noe. Jeg vil sterkt anbefale kablet kobling til enheter som skal spille av HD video, hvor bra det blir på trådløst avhenger av støy etc. Det er en egen artikkel i seg selv.

Så er man klar. Neste del (del 5) omhandler oppsett av klientene. Hvis du vil kan du gjerne laste ned Plex app til iPhone, iPad og Android for å teste, alt skal nå fungere og du skal kunne streame musikk, film, tv serier, bilder etc. til disse.

Kos dere.

– Tobias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *