Apple

Antivirus nødvendig på Mac?

Posted On April 30, 2012 at 10:51 pm by / 2 Comments

Som teknisk kyndig og support person for mange får jeg veldig ofte spørsmål om det er nødvendig med ekstra sikrig i form av anti-virus programvare for Mac.

Svaret er nesten alltid det samme, surfer du på nettet så ja, bruker du maskinen til bank og andre finansielle og sensitive tjenester eller informasjon så ja. Men det er mange som også er uenige med meg.

Ett argument jeg får er at det ikke er noen virus tilgjengelig for OS X, og selv om dette er riktig så finnes det mange trusler. En god blog er intego sin Mac Security Blog som beskriver hva som rører seg i forhold til sikkerhetstrusler på OS X plattformen. Jeg kjøper ikke argumentet at hvis du utviser forsiktighet og er ansvarlig når du er på nettet så er du sikker.

Jeg er enig i at det er utrolig hva folk tror på, tilbud som er så fantastiske at man må forstå at det er juks og fanteri. At folk tror på prinser fra Nigeria med masse penger, at banken eller andre finansinstitusjoner sender deg en mail og ber deg fylle ut informasjon etc. Men alikevel, folk har ett ønske om å tro på det utrolige, så derfor vil mange nok gå på diverse lureri.

Selvsagt skal man ikke tro på noe av det man får på epost, og da mener jeg absolutt ingenting. Med mindre du har snakket med personen og vet at du får en epost eller har avtalt dette så er det stot sjanse for at det er juks. Selv om du skulle få en epost fra en du kjenner men ett godt tilbud etc. Jeg har selv opplevet å få epost fra kjente med tilbud ettersom deres maskiner var infisert og sendte ut informasjon som utga seg for å være de.

Apple har noen gode anbefalninger på sin side her. Men i tilegg vil jeg anbefale at man legger til en ekstra sikkerhetssjekk, selv om en del mener dette gir en faslsk sikkerhet så vil det hjelpe så lenge dette er levert av en av de kjente leverndørene.

På Mac OS X så har antallet av de store leverandørene som nå leverer sine sikkerhetsapplikasjoner eksplodert i takt med at utbredelsen av Mac øker. Jeg oppsummerer noen som koster penger og noen som er gratis og gir de en enkel vurdering.

Av de “tradisjonelle” sikkerhetsleverandørene til Mac har du bl.a:

Intego (VirusBarrier X6) – NOK 456,- (€59.95) for 1 år / 2 Macs

ZeoBIT (MacKeeper) – NOK 337,- ($58.95) for 1 år / 2 Macs

ProtectMac (ProtectMac Antivirus) – NOK 303,- (€39,99) for 1 år / 3 Macs

Mark Allan (ClamXav) – Gratis, donasjon

Senere har også noen av de store innen Windows kommet med igjen som:

Symantec Norton (Norton for Mac 12) – NOK 499,- for 1 år / 1 Mac

Sophos (Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition) – Gratis

Bitdefender (Bitdefender Antivirus for Mac) – NOK 286,- for 1 år / 3 Macs

Kaspersky (Kaspersky Anti-Virus 2011 for Mac) – NOK 343,- ($59.95) – for 1 år / 1 Mac

Det finnes også flere og det kommer stadig til ennå flere. Men alle de nevnte her mener jeg er gode og gjør det som trengs. Noen har flere “finesser” enn andre men beskytelsen fra samtlige anser jeg som god.

Hvis jeg skal anbefale noen av de ovennevnte så må det akkurat nå bli Sophos. Denne er gratis, den har god beskyttelse, tar lite systemressurser og oppfører seg bra. Hvis man ønsker seg litt høyere sikkerhet så vil jeg anbefale Intego sin VirusBarrier X6. Men som sagt, alle disse anses som gode, så har du god erfaring fra en av disse så gå for den du kjenner.

En annen ting å tenke på er hvis man kjører BootCamp eller virtuell Windows via Parallels, vmware Fusion eller VirtualBox så bør man i det minste legge inn Microsoft Security Essentials i BootCamp og de virtuelle sessjonene. Eventuelt kan man legge til en av Dual protections som både Intego, ZeoBIT og Kaspersky tilbyr. Det kan være noen av de andre også tilbyr dette.

– Tobias Bjørndal

2 thoughts on “Antivirus nødvendig på Mac?

 1. Veeeel… Ahem.

  Kona sin Windows PC har ESET. Denne ble infisert av en trojaner.

  Det var jeg som fant og ryddet opp denne trojaneren. Deretter renamet jeg exe-fila og scannet denne med jevne mellomrom. Det skulle ta over en måned før ESET var enig med min diagnose om at denne exefila ikke var verdt silikonen den var skrevet på.

  Så for min del så er AV-løsninger bare unødvendig støy. På jobben har jeg erfart flere kræsj, rare heng og diverse “fenomener” (f.eks. treg kommunikasjon over port 80 fordi AV-løsninga har sin egen lille proxy som scanner trafikken) som har kostet både tid og penger. Antall trussler avverget: 0, null, nada. Dvs, hos meg rapporterte den engang en suspekt internet-snarvei som fulgte med Foxit reader. Altså en liten tekstfil på 50 bytes som jeg aldri ville ha rørt uansett (Url’en inneholdt ikke de magiske ordene “naked”, “lesbian” eller “grøt” og dermed mister jeg all interesse). Ulv…ulv…ulv.

  Når kuren er verre enn problemet, så bør man stikke fingeren i jorda og tåa i en maurtue. Og spise grøt. Det er sikkert bra for magen eller noe.

 2. Hei.

  Ja, jeg er jo enig med deg om at man ikke skal stole blindt på noe. Men alle er ikke like oppegående og kan trenge en del lille ekstra. Uansett må man jo oppføre seg uansett hva man gjør. Også når man er på nettet. Og selv om jeg i grunnen er vanntett så vil jeg uansett både ha paraply og regntøy hvis det regner ute. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *