BYOD

Digitale sertifikater og “riktighet”.

Posted On May 2, 2012 at 6:42 pm by / No Comments

Jeg er stor tilhenger av å gjøre saker og ting “riktig”. Og jeg legger Riktig i “” ettersom en ting gjerne kan gjøres på flere “riktige” måter. Jeg liker også å se hva andre har gjort for å komme opp med riktige løsninger etc. på problemer eller utfordringer.

En ting som jeg er opptatt av om dagen er noe så kjedelig som digitale sertifikater. Selv om selve sertifikatet er kjedelig i seg selv er det viktig at man gjør det riktig slik at man kan gjøre mye nyttig og gøy itifra dette. Men når man gjør det “feil” så blir det ofte skikkelig leit å leve med løsningen og man får aldri sett på de tingene som kan gjøre dette både gøy og nyttig.Det er lite ved sertifikater som er nytt, men vi ser at bruken sprer seg mer og mer i riktige type løsninger med full kjede etc. Det vanskelige med slike løsninger er å finne rett kompetanse og løsningsbalanse til den prisen du er villig til å betale.

Å gjøre løsningene gode og enkle nok for brukere og utviklere er en annen utfordring. For klarer du ikke å få dette til vil løsningen kanskje ikke ha den effekten du ønsker deg i forhold til f.eks. sikkerhet eller spesielt forenkling for brukerne.

Det som er spennende nå er å se hva noen større aktører kan tilby av tjenester når de setter dette i større perspektiver. Hva kan man benytte dette til som cloud baserte hele sertifikattjenester som Symantec sin Managed PKI og O3 tjenester.

Jeg er temmelig sikker på at utbudet og kreativiteten innefor dette feltet kommer sterkere og sterkere fremover. Og hvis vi ser dette i forhold til den enorme fragmenteringen av tjenester som har oppstått så blir dette ennå viktigere for å sikre bl.a. data og å bjøre tjenestene transparente og brukervennlige for brukerne.

Jeg jobber nå med å se på løsninger som både sikrer data og gjør brukeropplevelsen optimal. Dette er motstridende ting som ofte er uforenelige, men her dukker det opp muligheter som man kan benytte for å få dette til både for å tilfredstille krav fra myndigheter, dataeiere og brukernes krav om tilgjengelighet og enkelthet.

Så min konklusjon er at dette nå begynner å bli temmelig morsomt, nyttig og funksjonelt. Med andre ord ett rent kinderegg!

– Tobias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *