images-1
Amiga

Amiga! min første kjærlighet.

Posted On May 20, 2012 at 7:31 pm by / 2 Comments

Jeg vokste opp midt i microdatarevolusjonen. Alle i vennegjengen hadde en av de følgende: Commodore 64, Commodore VIC 20, ZX Spectrum, Dragon 32, Amstrad CPC og Sharp MZ-700z. Vi ville ha ulike maskiner for å få mulighet til å teste ut alle, så nesten ingen hadde like.

Det var en fantastisk tid hvor vi lærte utrolig mye om datamaskiner og ikke minst kreativitet. Vi måtte for det meste lage dataprogrammene selv, med unntak av spesielt Commodore 64 som hadde ett hav av spill og applikasjoner tilgjengelig. Maskinene var jo også svært portable så lenge man slapp å drasse på en 13″ TV, så vi satt ofte hjemme hos en av oss og kodet etc. i sammen. Dette la nok grunnlaget for min interesse videre i livet.Så kom Macintosh, den var fantastisk men kostet så mye at vi bare kunne se på den i butikker. Tett etter som Atari ST og Amiga, spesielt Amiga fasinerte ettersom denne hadde en moderat pris, og spesielt ettersom operativsystemet var svært sofistikert og avansert. Ekte pre-emtive multitasking, dynamiske biblioteker, unix lignende shell og kommandostruktur, åpen for det meste. Det var denne delen som fasinerte aller mest.

Jeg husker ennå den første Amiga 500 jeg kjøpte, men 512K ekstra minne slik at jeg fikk hele 1MB minne, ekstra diskettstasjon, Commodore 1541 14″ fargeskjerm, Competition Pro, en Mannesmann-Tally 80 tegns matriseskriver samt F/A-18 Interceptor, Test Drive 2 og Shadow of the Beast (dette tror jeg kanskje jeg kjøpte senere). Alt dette kjøpte jeg i annen etasje på Tannum bokhandel i dataavdelingen. Oppakningen var fantastisk og magisk, Test Drive 2 hadde tale (speech) og F/A-18 var helt fantastisk. Det var først og fremst operativsystemet og maskinvaren som fascinerte mest. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg åpnet min Amiga 500 og beundret kretskortet, la til uoffisielle minnekortsekspansjoner, la til 50/60Hz switch etc.

Toppen kon når jeg hadde spart opp nok til en harddisk. Commodore hadde en ST520 disk på 20MB, mens jeg fant nede på Spaceworld i Oslo en tysk harddisk for Amiga 500 som var på hele 33MB for bare litt over 5000,-. Dette var utrolig mye penger men det var helt fantastisk, alle harddiskene da hadde ett høyt lydnivå, men dette betød ingenting. Det var helt fantastisk og jeg husker jeg laget mange partisjoner på denne 33MB monsterdisken, en til Systemet, en til Work, en til AMOS, en til nytteprogrammer, tre til spill osv. Hele maskinen startet med en Workbench på svært kort tid. Den høye harddiskknittringen var som musikk, dette var livet!

En annen fantastisk ting var hjver gang det kom nytt operativsystem, da måtte man bytte ROM brikkene i maskinen, jeg oppdaterte fra 1.3 til 2.04 og senere til 3.1, fantastisk! For ikke å snakke om ukompliserte installasjoner, oppdateringer etc. Jeg husker at jeg alltid tok meg tid til å sjekke versjonsnummer på biblioteksfiler (*.library) osv. for å se om de som fulgte med på diskett fra diverse blader noen ganger var nyere en de man hadde. Og jeg husker også det første disk-maget jeg abonnerte på, det var elektroniske magasiner man fikk tilsendt via posten, eller lastet ned via modemer fra BBSer. Men det var svært kostbart å bruke telefonen til BBSing, så det ble for det meste i postkassen på diskett!

I samlingen min i dag, som desverre står i kjelleren, står det en Commodore 64 med kasettspiller, en Amiga 500, en Amiga 1200 og en Amiga 1200 bygget om i ett tårn med diverse ekspansjoner som kommer fra Elbox og Individual Computer. Jeg har til og med en PPC Mac Mini som kun benyttes til MorphOS. Men ingen av disse ser spesielt mye bruk, det er for liten tid og man er godt vandt til moderne maskiner, men det er fantastisk om man får tak i en del man har lett etter, koble det opp og se det fungere.

Men det er minnene som er best, og kunnskapen man tilegnet seg i den tidlige fasen, dette dannet grunnlaget for mye annet, og jeg tror at Amiga er alt for undervurdert i forhold til hvordan maskiner fungerer idag. Det er for det meste Microsoft og Apple som får æren, mens noen mumler om PARC osv. Men det er få som virkelig får frem hvor avansert og banebrytende Amigaen var og tildels fortsatt er.

Gode minner, – Tobias

2 thoughts on “Amiga! min første kjærlighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *